Интериорните врати – обликът на нашия дом

Когато влизаме в жилище, първото впечатление, което се оформя в съзнанието ни е при пристъпването в коридора. Тъй като от там имаме изглед към повечето от вратите, въвеждащи ни в останалите стаи. Ето в този смисъл изборът на интериорните врати и техният дизайн се оказва толкова важен. Цялостната им визия е комбинация от няколко фактора – какъв цвят са, дали са подходящ за нашия дом, какво е покритието им, дали моделите са със стъкло или само със загатната фрезовка, какво точно е стъклото, колко светлина влиза през него. Ако имаме врата с изцяло стъклено закалено крило, жилището ни ще изглежда по-просторно, което е от голямо значение при апартаменти, които са със сравнително малка площ.

Не бива да се забравят касата и первазите

Освен тези фактори с неоспорима важност е и видът на касата и первазите, които правят визията завършена. Касата може да е права и фиксирана. Като трябва да имаме предвид, че тя е най-подходящият вариант за така наречения щоков монтаж. Казано по друг начин – монтаж за помещения, които наподобяват „тунел”. Има възможност да се поставят первази от едната или от двете страни, ако има пространство за това. За по-дебели зидове се предлага и уширителна планка. Не трябва да пропускаме факта, че този тип каси и первази, са удачни за изключително прави стени, при които не се наблюдава денивелация.

Интериорна врата Граде

Регулируеми каси

Другият вариант на каси са регулируемите – те са с плаващи первази, които влизат в улейчетата на самата каса. Преимуществото им е, че до някаква степен могат да компенсират неравности по строителния отвор. Има и различни размери на каси, що се отнася до дебелината на стената – могат да покрият зид от 7 до 49 см, като добавим отново уширение.

Вратите са много важен елемент от цялостната визия на нашия дом и трябва да са в хармония с цялостната представа, която имаме за интериора. Те са привидно малък детайл, който прави обстановката уютна и завършена.